Wij doen mee aan de GeoWeek!
nieuws van 8 september 2021
Op 5 en 6 oktober gaan we met de afdelingen Asbest, Bodem, Ecologie en Erfgoed expedities geven aan kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Tijdens de GeoWeek kunnen kinderen kennismaken met het geo-werkveld en kunnen klassen van scholen uit de buurt zich aanmelden voor de expedities.
Benieuwd naar onze verschillende expedities? Lees snel verder.
Interesse in een expeditie? Kies één van de expedities en meld je hier aan!
Expeditie 1 - 5 oktober
Op zoek naar mensen uit de prehistorie en asbest
Bij Lycens volg je in een ochtend twee verschillende expedities! Je maakt op een actieve en leuke wijze kennis met het werk van een archeoloog en een asbest inspecteur.
Ga met onze collega’s op pad met een gps-systeem, help mee de bodem te onderzoeken door middel van een boor en leer asbest op te sporen. Kom met ons mee op expeditie!
Ik ben Adriana en als archeoloog houd ik mij bezig met sporen van het menselijk leven die bewaard zijn gebleven in de grond of op de bodem van de zee. Archeologen onderzoeken bijvoorbeeld resten van gebouwen, graven of gebruiksvoorwerpen van mensen die lang geleden leefden. Ook heel vroeger, in de prehistorie, woonden in Nederland al mensen en jij gaat uitzoeken of deze mensen ook ter plaatse van het huidige kantoor van Lycens gewoond kunnen hebben. Door kaarten te bestuderen, een gps-systeem te gebruiken en met een boor de bodem te onderzoeken, gaan we samen kijken of er rondom ons kantoor in de prehistorie mensen gewoond zouden kunnen hebben.
Naast archeologie en anderen werkzaamheden houden we ons bij Lycens ook bezig met asbest: een natuurproduct dat erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid, maar in allerlei producten wereldwijd is toegepast. Ik ben Roger en als Deskundig Asbest Inventariseerder houd ik mij bezig met producten die asbest kunnen bevatten en het opsporen van deze asbesthoudende materialen, om de materialen zo veilig te kunnen stellen voor blootstelling aan de mens. In de expeditie zal onze professional je leren waar asbest in zit, hoe jij het zelf op kunt sporen en ga je het toepassen in de praktijk.
Zien we jou op 5 oktober bij Lycens in Oldenzaal?
Expeditie 2 - 6 oktober
Een bodemonderzoek uitvoeren en het herkennen van planten- en diersoorten
Bij Lycens volg je in een ochtend twee verschillende expedities! Je maakt op een actieve en leuke wijze kennis met het werk van een ecoloog en een bodem inspecteur.
Ga met onze collega’s op pad om planten te herkennen en dieren te herkennen aan hun sporen en gedrag, onderzoek welke dieren waar leven en ga mee met een boormeester om de bodemkwaliteit te onderzoeken.
Kom met ons mee op expeditie!
Ik ben Ben en als ecoloog houd ik mij bezig met de Nederlandse natuur. Ik heb kennis nodig van zo veel mogelijk planten- en diersoorten die in Nederland leven om een zo goed mogelijk advies uit te brengen. Voordat we een advies uit kunnen brengen, worden er verschillende onderzoeken gedaan naar welke planten en dieren voor kunnen komen op verschillende locaties. Tijdens de expeditie gaan jullie samen met onze ecoloog kijken welke dier- en plantensoorten waar leven, hoe de dieren zich gedragen en welke sporen ze achterlaten. Weet jij na de expeditie straks alle dieren te herkennen? Wat je leert kun je elke dag nog weer laten zien wanneer je naar school gaat, door de stad loopt of op vakantie bent.
Naast ecologie en andere werkzaamheden houden wij ons bij Lycens ook bezig met Bodem: alles wat we doen vindt plaats op of in de bodem. Ik ben Bas en als bodeminspecteur houd ik mij bezig met de bodemkwaliteit. Hoe wordt een bodemonderzoek uitgevoerd? Wanneer is een bodem een goede bodem? Hoe bepalen we of de kwaliteit van de bodem geschikt is voor bijvoorbeeld een huis? Samen met onze boormeester leer je antwoord te geven op deze vragen en gaan we samen een boring uitvoeren en stellen we een bodemprofiel op. Tijdens de boring gaan we letten op bijzonderheden en mogelijke oorzaken van een vervuilde bodem.
Zien we jou op 6 oktober bij Lycens in Oldenzaal?
Meer weten?
Eva vertelt je graag meer.